Vyhledávání
  • Služby
  • Zákazníci
  • Sběrné dvory a provozovny
  • O společnosti
Vyhledávání
O2 IT Services pomůže městům chytře naložit s odpadem.

O2 IT Services pomůže městům chytře naložit s odpadem.

O2 IT Services pomůže městům chytře naložit s odpadem.

31/8/2016
Pavla Ivácková, tisková mluvčí společnosti AVE CZ

31. srpna 2016 – Systém zefektivní svozové trasy a uleví obecním rozpočtům.

O2 IT Services, dceřiná společnost O2 Czech Republic, spouští jako první v Česku pilotní projekt v oblasti chytrého odpadového hospodářství.

Do zkušebního provozu se zapojily středočeský Kolín a svozová společnost AVE, které budou od září celé řešení testovat. Služba Odpady zapadá do konceptu Smart City, který už našel své místo v řadě evropských měst. Jeho cílem je s využitím moderních technologií rozvíjet městské prostředí, podporovat jeho udržitelný ekonomický vývoj a zároveň kvalitu života jeho obyvatel.

Jak to funguje

Služba funguje na jednoduchém principu. Každý kontejner pro tříděný odpad je opatřen buď ultrazvukovými senzory (aktivní režim), nebo speciální samolepkou s NFC čipem a QR kódem (pasivní režim). Tyto detektory informují o míře zaplnění kontejneru, prostřednictvím datové sítě nebo prostřednictvím odečtů přes mobilní aplikaci. Systém dále vyhodnocuje frekvenci, s jakou je daný kontejner využíván, poskytuje cenné informace o tom, jak se v konkrétních částech města třídí odpad, a dokáže hlásit i případné poruchy na kontejnerech.

Přínosy služby

Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že zavedením podobného systému chytrého odpadového hospodářství se zvýší produkce tříděného odpadu přibližně o 10 %. Městům zároveň klesají náklady na svoz až o 30-50 %. „Svozové firmy i města mohou díky naší službě optimalizovat své svozové trasy podle zaplněnosti kontejnerů, snížit hluk i emise CO2 ve městech a zredukovat své provozní náklady,“ vysvětluje Václav Provazník, jednatel O2 IT Services. „Získávají tak přehled o tom, kde a jak se odpad třídí. Občané se navíc mohou přímo na webu města podívat na to, jak je který kontejner zaplněný, a podle toho si vybrat, kam tříděný odpad odvezou,“ dodává Provazník.

Pilotní projekt v Kolíně

Do roku 2024 má podle zákona o odpadovém hospodářství (Zákon o odpadech 185/2001 Sb. po novele č. 229/2014 Sb.) úplně zmizet skládkování ve prospěch recyklace, kompostování nebo spalování odpadu. „V Česku projde aktuálně recyklací pouze 21 % z celkového objemu odpadu. Od roku 2024 by přitom měla zmizet většina skládek a města budou tlačena k tomu, aby se více odpadu vytřídilo,“ vysvětluje Michael Kašpar, 1. místostarosta a zastupitel města Kolín. „V sousedním Německu se přitom vytřídí na 47 % veškerého odpadu,“ dodává Kašpar s tím, že města by se už nyní měla začít připravovat a více motivovat své obyvatele k ekologickému chování. Město Kolín si proto vypracovává dlouhodobou strategii Smart city Kolín, která se snaží využívat moderní technologie pro zlepšování kvality života svých obyvatel. Její součástí je i chytré nakládání s odpadem.

V rámci pilotu, který poběží od září 2016 do února 2017, si O2 IT Services, svozová firma AVE i město Kolín celý systém otestují. Do projektu bude v první fázi zapojeno na 330 kontejnerů, které budou vybaveny pasivními samolepkami pro ruční odečty zaplněnosti, ale i ultrazvukovými senzory. Obyvatelé Kolína budou moci na webových stránkách města sledovat aktuální stav zaplněnosti kontejnerů ve městě, a podle toho si vybrat, kam vytříděný odpad donést.

Více na www.o2its.czwww.smartcity.cz

O O2 IT Services

O2 IT Services, 100% dceřiná společnost a člen koncernu O2 Czech Republic a.s., je expertem v oblasti informačních technologií. Portfolio tvoří především IT/business consulting, systémová integrace, aplikační vývoj a vývoj tzv. Managed Services, služby provozu a optimalizace IT a řešení bezpečnosti IT.

O2 IT Services vhodně kombinuje standardizovaná řešení IT produktů a individuální řešení na míru. Díky využití standardizovaných stavebních bloků IT jsou služby nejen snadno přizpůsobitelné požadavkům zákazníka, ale také opakovatelné – bez nutnosti stavět řešení stále od začátku na zelené louce. Klienti O2 IT Services tak vždy získávají optimální model, který jim přináší významnou přidanou hodnotu, zvyšuje jejich efektivnost a umožňuje jim dynamicky se přizpůsobovat měnícím se potřebám.

Další články na téma

Další články na téma

Společnost HERKUL a.s. dceřiná společnost AVE CZ se bude podílet na stavbě dálničního obchvatu České Lípy.

Společnost HERKUL a.s. dceřiná společnost AVE CZ se bude podílet na stavbě dálničního obchvatu České Lípy.

19/4/2024
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu 1,5 kilometru dlouhého úseku přeložky silnice I/9, která bude součástí obchvatu České Lípy v Libereckém kraji.
AVE přispělo na nové auto pro Azylový dům sv. Gerarda

AVE přispělo na nové auto pro Azylový dům sv. Gerarda

27/3/2024
Pobočka AVE v Benátkách nad Jizerou věnovala 35 tisíc korun na nákup nového automobilu pro Azylový dům pro rodiny s dětmi sv. Gerarda v Brandýse nad Labem. Azylový dům nabízí pomoc rodinám s dětmi, které z různých důvodů ztratily bydlení.
Přijďte si zasportovat s celou rodinou na Urban Chalenge v Praze, Žatci a Ostravě, kde je AVE partnerem!

Přijďte si zasportovat s celou rodinou na Urban Chalenge v Praze, Žatci a Ostravě, kde je AVE partnerem!

20/3/2024
Je to skvělý nápad, jak přimět děti s celou rodinou ke sportu ve městech.
Životní prostředí nám není lhostejné.

Životní prostředí nám není lhostejné.

7/3/2024
Každý den jsme obklopeni elektronickými zařízeními, která nám zjednodušují a zpříjemňují život. Domácí spotřebiče, chytré telefony, počítače a notebooky, akumulátorové nářadí, hračky na baterie…
Co dělat, když je u popelnic opakovaně nepořádek? Kdo za co odpovídá?

Co dělat, když je u popelnic opakovaně nepořádek? Kdo za co odpovídá?

1/3/2024
Na téma odpadu kolem stanovišť popelnic se diskutuje velmi často, lidé obecně mají tendenci vinit za nepořádek popeláře. Popeláři však plní služby dle smlouvy s objednatelem. A proto bychom zde chtěli zodpovědět nejčastější otázky a objasnit, kdo za co nese odpovědnost.