Prohlášení společnosti AVE CZ k reportáži pořadu Reportéři ČT

15/9/2021

15. září 2021 – Společnost AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. se důrazně ohrazuje proti tendenční reportáži České televize, kterou odvysílala dne 13. 9. 2021 v pořadu Reportéři ČT pod názvem „Hora peněz“.

Reportáž redaktora Daniela Bártka obsahuje řadu nesprávných, neúplných a záměrně zkreslených informací, které mají v divákovi navodit dojem, že společnost AVE CZ připravila město Čáslav či další obce o finanční prostředky v řádech miliard korun, a to nevybíráním poplatků za ukládání odpadů na skládky od původců odpadu.

Spor vyvolaný zástupci města Čáslav pramení z účelového výkladu právních předpisů, na jehož základě se město Čáslav rozhodlo zpětně požadovat po původcích odpadu (tedy ne pouze po AVE CZ, ale také po jiných obchodních společnostech, obcích, školách i živnostnících) poplatky za odpad inertní povahy (tj., hlína, stavební suť, apod.), který sloužil k tvarování skládky a překrývaní komunálního odpadu. Tj., komunální "smetí" (jak se v reportáži proklamativně používá) bylo vždy zpoplatněno a poplatky odváděny.

Společnost AVE CZ od počátku sporu trvá na tom, že při provozování skládek dodržovala všechny podmínky stanovené zákonným rámcem, včetně vydaných integrovaných povolení a provozních řádů, a jako provozovatel skládky vždy odvedla všechny poplatky, které měla povinnost vybrat.

Spor s městem Čáslav je nyní předmětem mnoha správních řízení, v nichž dle informací AVE CZ dosud nebylo vydáno žádné pravomocné rozhodnutí a kauzou se také doposud nezabýval ani žádný soud.

Redaktoři České televize však záměrně prezentují některá řízení jako ukončená a dílčí vítězství města Čáslav deklarují za konečná, čímž ve své podstatě tato řízení ovlivňují. AVE CZ zvláště upozorňuje, že konkrétně rozhodnutí Krajského úřadu Středočeského kraje, kterým byla AVE CZ nepravomocně uložena povinnost uhradit částku cca 130 milionů korun českých, bylo zrušeno na základě odvolání AVE CZ. Důvodem pro zrušení rozhodnutí byly podstatné procesní i věcné vady. Toto řízení je tak i nadále vedeno před krajským úřadem, který v současnosti doplňuje dokazování ve věci. AVE CZ je přesvědčena, že o požadavku města Čáslav bude rozhodnuto tak, že je neopodstatněný a neoprávněný, ale už samotné předjímání finálního výsledku těchto řízení je zavádějící a minimálně neprofesionální.

Společnost AVE CZ se cítí být tendenční reportáží České televize a neprofesionálním přístupem jejích reportérů poškozena a je připravena hájit své dobré jméno všemi dostupnými prostředky.