SANACE OSTRAVSKÝCH LAGUN V AREÁLU LAGUNY OSTRAMO SKONČILA

5/1/2021

5. ledna 2021 – Odstranění jedné z největších ekologických zátěží v České republice je u konce. Dne 19.12.2020 odjel poslední vlak s nadbilančními kaly z areálu Laguny Ostramo a tím došlo k vymístění všech kalů z areálu Laguny Ostramo, ke kterému se spol.

AVE CZ odpadové hospodářství zavázala smlouvou se st. p. Diamo.

„19.12.2020 jsme naložili poslední kontejner a předali jsme pracoviště. Nyní již v areálu Laguny Ostramo nejsou žádné kaly“, komentuje ukončenou práci vedoucí provozu Martin Chyba z AVE CZ.  Společnost AVE CZ odpadové hospodářství dodržela konečný termín odtěžby a vymístění tzv. nadbilančních kalů z areálu lagun do konce prosince 2020 v celkovém objemu 91 562 tun. Odstranění kalů probíhalo od listopadu 2017 podle Prováděcí smlouvy a v souladu se zákonem o odpadech. Upravené kaly se přepravovaly ve speciálních kontejnerech. Úprava ropných kalů vápněním na lokalitě skončila již na konci roku 2018 a s tím také ustal zápach, který po mnoho let obtěžoval okolí.

„Termín odvozu kalů z Ostravy je splněn. Největší podíl na tomto úspěchu má firma AVE, ale zasloužily se o něj i další subjekty a instituce, které spolupracovaly na řešení letitého problému. Po ukončení provozu tlakové plynárny ve Vřesové bylo nutné posílit způsob odstranění upravených kalů o další vhodné alternativy v souladu s legislativou, a to se podařilo,“ uvedl ředitel státního podniku DIAMO Ludvík Kašpar.

Převážná část upravených kalů se využila k výrobě energie (elektřina a teplo). Jediným koncovým zařízením v České republice, které bylo schopno a ochotno odpad z lagun v takovém množství přijmout a energeticky využít, byla tlaková plynárna Sokolovské uhelné ve Vřesové. Její provoz byl však v srpnu 2020 ukončen. Proto AVE hledalo další možnosti, jak kaly energeticky využít také v zahraničí. Nakonec se společnost dohodla s koncovým zařízením v Německu a zajistila všechna potřebná povolení pro přeshraniční vývoz odpadů.