Vyjádření společnosti AVE CZ k zahájení trestního řízení

26/8/2022
AVE

26. srpna 2022 – AVE CZ: zahájení trestního řízení je nepodložené a postavené na chybných závěrech

Společnost AVE CZ odmítá, že by se dopustila jakékoli trestné činnosti. Policejní orgán zahájil trestní stíhání v souvislosti s údajnými trestnými činy spojenými s výběrem poplatků za odpady na skládkách na základě nesprávných závěrů. AVE CZ podala proti zahájení trestního stíhání stížnost.  Proti postupu policejního orgánu se bude dále bránit všemi dostupnými právními prostředky.

„Společnost AVE CZ vede s městem Čáslav dlouhodobý spor o výklad některých ustanovení zákona o odpadech.  Konkrétně se jedná například o způsob výpočtu poplatků za ukládání odpadů na skládky, který se začal uplatňovat ještě v době před akvizicí společností EP, tedy v době, kdy společnost AVE CZ měla rakouské majitele.

AVE CZ je nesprávně přičítána k tíži nejednoznačnost zákona, díky níž se nyní správní orgány snaží zpětně změnit svůj výklad povolení k provozu skládek, která dříve schválily,“ říká Pavla Ivácková, tisková mluvčí AVE CZ a dodává: „Postup AVE CZ by ale v žádném případě neměl být kriminalizován.“

Údajná výše škody, která byla policejním orgánem vyčíslena, je zcela virtuální. AVE CZ se jednáním, které je jí nyní přičítáno, o nic neobohatila, nezískala žádnou výhodu a nezpůsobila nikomu žádnou újmu. „Výše škody uvedená policejním orgánem je založena na nesprávném čistě mechanickém výpočtu objemu odpadů, které byly AVE CZ využity v souladu se zákonem způsobem, který nedával za vznik poplatkové povinnosti,“ uzavírá Ivácková.