Zahájení zpracování a odvozu odpadu z obcí zasažených tornádem

10/8/2021

10. srpna 2021 – Jihomoravský kraj v těchto dnech zahájil ve spolupráci se společností AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. zpracování a odvoz odpadu

který byl po červnovém tornádu a následném odstraňování jeho následků soustředěn na třech shromaždištích v Moravské Nové Vsi, Mikulčicích a Hodoníně.

Množství odpadu na třech shromaždištích bylo dosud předběžně odhadováno na 210 tisíc tun. Nicméně návoz stále probíhá, a tudíž celkové množství odpadu bude upřesněno až po zaměření dronem odborníky z ČVUT a následném zpracování údajů.

Jak uvedl náměstek hejtmana Lukáš Dubec, který má na starost oblast životního prostředí, jedná se převážně o směsný stavební a demoliční odpad. Před odvozem je nutné odpad mechanicky třídit a případně i upravit jeho kusovitost. Případné nalezené cennosti či osobní věci pracovníci firmy předají Policii ČR. „Jsem velmi rád, že se podařilo zahájit odvoz odpadu tak rychle. Městům a obcím, ve kterých bude odpad zpracován, jsem velmi vděčný za pomoc a solidaritu. Věřím, že ve spolupráci se společností AVE, kterou kraj na tyto práce vybral, vše proběhne podle plánu,“ konstatuje náměstek hejtmana.

Zpracování především stavebního a demoličního odpadu zajišťuje na základě výběrového řízení společnost AVE CZ odpadové hospodářství. „V obcích zasažených tornádem pomáháme od samotného počátku, neboť máme v tomto kraji své provozovny. Neštěstí se dotklo i našich kolegů. Jsme rádi, že pomůžeme celý úklid dotáhnout do úspěšného konce,“ doplňuje za společnost AVE Radek Halbich, ředitel sanací a dodává: „Odpad, k jehož odstranění jsme se smluvně zavázali, odvezeme do konce dubna příštího roku“.

Postup

• Společnost AVE CZ převzala shromaždiště minulý týden.
  • Na místě proběhl odběr vzorků odpadů a předání akreditované laboratoři a probíhalo zabezpečení skládek (např. oplocení v Moravské Nové Vsi) a přípravné práce.
  • Postupně se na místo naváží od 9.8. technika.
  • Odpad se začne po té mechanicky třídit a připravovat k odvozu a následnému využití (např. energetickému) nebo odstranění.
  • Odpad bude ze shromaždišť odvážen od 12. 8. 2021

• Návoz na shromaždiště odpadů byl ukončen v neděli 8.8.2021. Společnost AVE nabídla zasaženým obcím možnost uložení odpadu na svém zařízení v Břeclavi – Hrušky. Některé obce nabídku využijí, některé se ještě nevyjádřily (tím pak bude odložení odpadu pro občany zdarma, ale je nutné potvrzení od obce, že se jedná o odpad z obcí zasažených tornádem)

Jak budou práce probíhat?

• Odpad, který se zde nachází je především odpad směsný demoliční, komunální, dřevo a šrot. Na místě se bude odpad mechanicky třídit za pomocí těžké techniky (bagry) případně budou některé příměsi vytříděny ručně. Stavební odpady po prvotním vytřídění příměsí (dřevo, plasty, kovy atd.) se budou třídit také za pomoci mobilní  třídicí linky .
  • Třídění bude probíhat na místě a případné drcení (betonové kusy) na recyklačním zařízení v místě a nebo na koncovém recyklačním zařízení.
  • Na místě budou bagry, třídicí linky, nákladní automobily, případně i drtiče, ostraha atd. Přibližně  5-10 pracovníků na lokalitě.
  • Železniční vlečky využijeme stávající, o nových se neuvažuje.
  • Dle smlouvy s JM krajem bude odpad odvezen do konce ledna, února a dubna, dle lokality.

Aktuálně

Včera (11.8.) odjela první souprava směsného stavebního odpadu z Moravské Nové Vsi. Koncovka je skládka v Otrokovicích. Budeme vozit i dnes a v pátek tamtéž. Příští týden se navýší stroje včetně třídičky a začneme tak v polovině týdne odvážet i suť.